Isojärven kansallispuisto

    
                
Hevosjärven kauneutta



Isojärven kansallispuisto Kuhmoisissa tarjoaa valtavasti vaihtoehtoja retken pituudelle. Heretyn luontopolku ja Lortikan luontopolut ovat molemmat 3 kilometrin mittaisia. Molempien kautta on mahdollisuus pidentää matkaa enemmän tai vähemmän. Kokonaisuudessaan Isojärven reitin pituus on 22 kilometriä. Tästä pääset katsomaan karttaa ja muita tietoja alueesta. Tämä kansallispuisto antaa täydelliset mahdollisuudet kaiken tasoiseen ulkoiluun. 

Reissumme alkoi Heretyn parkkipaikalta. Parkkipaikan vierestä löytyy Heretyn kämppäkahvila josta saa myös vuokrattua erinäisiä menopelejä kuten esimerkiksi läskipyöriä, kanootteja ja veneitä. Kannattaa tutustua jos ajatus lisävarusteista reitille kiinnostaa. Me menimme tällä kertaa kävellen päiväreppujen kanssa. Ajatus kanootista jäi toki kiehtomaan, sillä järvialueen kauneus pääsi yllättämään toden teolla. 

Heretyn kämpän takaa lähtee reitti poluille. Tästä lähtee ja tähän myös palaa Heretyn luontopolku, mistä aiemmin mainitsin. Meidän reittimme alkoi pätkällä tätä kyseistä luontopolkua ja jonkin ajan kuluttua tiemme haarautui Latokuusikon kautta kohti Vahterjärveä.


Alkupään polku oli leveää ja tasaista




Kiviset metsäpolut tuovat ylämäkiin mukavasti haastetta 
    

                                            


Isojärven kansallispuiston tunnuseläin on majava. Retkipäivän päätteeksi ei jäänyt epäselväksi, miksi juuri majava on tunnuseläimenä. Toki yhtäkään yksilöä emme matkalla nähneet, mutta majavan tekemiä töitä kylläkin tuli vastaan paljon.

 
Majavan työskentelyn tulosta


Tässä pato hieman lähempää


                                    
                          


                                                    




Metsässä vastaan tulevat purot on aina yhtä häkellyttävän kauniita


Yhtäkkiä polun viereen ilmestyi suuria kiviä


Isojen kivien seasta löytyikin kunnon luola






Onneksi oli tukipuut niin luola ei romahtanut  ;)


Pääsimme Vahterjärvelle ja moni muukin oli löytänyt tälle nuotiopaikalle. Järven rannalla oli kaksi erillistä nuotiopaikkaa joista ainakin toisesta löytyi valmiiksi polttopuita. Molemmat nuotiopaikat oli täynnä, joten istahdimme vähän kauemmas. Paikalla oli myös yön yli olevia retkeilijöitä, sillä bongattiin yksi teltta ja riippumatto.


Vahterjärven nuotiopaikkojen läheisyydessä


Vahterjärveltä voi valita kolme eri reitti vaihtoehtoa. Voi lähteä kohti Lortikan luontopolkua, Lortikan luontopolun kautta kohti Kalalahtea tai sitten kulkea Vahtervuoren ja Hirvivuoren kautta Kalalahdelle. Me valittiin reitiksi kulkea vuorten kautta ja oli varmasti sellaiset ylämäet ettei ihan heti tuu samanlaisia vastaan. Nämä korkeuserot tekevätkin joistain alueista hieman haastavampia kulkea.




Kuvasta ei saa selkoa että Vahtervuori on 219 metriä merenpinnasta,
mutta kannattaa ehdottomasti käydä itse katsomassa


Polku kulki välillä ihan Isojärven rantaa pitkin


Kalalahdella päätettiin pitää ruokapaussi. Tällä kertaa ei ollut ruokana Real Turmatin pussiruokaa vaan nuudelia ja kotona itse kuivattua kanaa sekä sipulia. Avopuolisoni Tero kokeili kuivata itse kanaa ja sipulia tulevia retkiä varten ja oli kyllä todella onnistunut kokeilu. Siinä syödessä todettiin, että kana on ehdottomasti jatkossa, mikäli ruokamyrkytykseltä vältytään. ;)


Kalalahden nuotiopaikalta ei löytynyt polttopuita, joten tänne kannattaa varata omat puut mukaan




Ehdottomasti jatkoon tämä retkieväs


Kalalahdelta on mahdollista kulkea joko Kalakorven kautta Lortikkaan tai sitten voi kiertää Kaatvuoren kautta Kalakorvelle josta jatkuu matka normaalisti kohti Lortikkaa. Kaatvuoren kiertää mukavan leveä tie, melkein voisi sanoa ennemmin metsätieksi kuin poluksi.


Kalalahden läheisyydestä pala historiaa


Kaatvuoren kiertävä reitti


Kalakorveltakin löytyi majavan tekemä pato


Saavuttiin Lortikkaan. Paikalla oli melko paljon porukkaa joten tehtiin ihan vain ohikulkumatka. Lortikasta löytyy vanha kämppä, joka on rakennettu hakkuumiehiä varten vuonna 1956. Kämppää ympäröivä alue oli todella hienon näköinen. Löytyi sauna ja pienehkö järvikin laiturilla varustettuna. 

Lortikan jälkeen olikin edessä ainoastaan luonnon kauneutta ja metsäpolkua. Se on mielestäni Isojärven kansallispuiston parhaimpia ominaisuuksia, että saa kulkea pitkiä pätkiä nauttien metsän äänistä ja kevään tuoksuista. 


Ihasteltiin hienoa kalliota kunnes huomattiin että sieltäkin löytyi luola


 





Kannuslahdelta löytyy viimeinen nuotiopaikka ennen Herettyä


Kannuslahden kävelysilta


Sellainen oli retki Isojärven kansallispuistossa. Vaikka porukkaa olikin suhteellisen paljon levähdyspaikoilla, metsästä löytyi silti hyvin tilaa kaikille retkeilijöille. Maasto oli korkeuserojen vuoksi haastavampaa kävellä kuin Helvetinjärven kansallispuistossa tai Lauhanvuoren kansallispuistossa. Suosittelen kuitenkin lämpimästi Isojärven kansallispuistoa retkikohteeksi.

~Jenni :)

Kommentit

Luetuin postaus

Helvetinjärven kansallispuisto

Kroatia - Split ja pieni kylä Stobrec

Lemmenjoen kansallispuisto

Lauhanvuoren kansallispuisto

Hermoratahieronnasta apua mielelle ja keholle

Jumissa

Lemmenjoki - Mitä mukaan vaellukselle?

Arvosteltu vai Arvostettu?

Nopea lohikastike