Helvetinjärven kansallispuisto



Retkeilykausi on nyt virallisesti avattu. Käytiin tutustumassa uuden lähiympäristön kansallispuisto tarjontaan ja Helvetinjärven kansallispuistosta oli hyvä aloittaa tämän vuoden retkeilyt. Puoli kahdentoista mais aloitettiin reissu kansallispuiston länsiosasta, Haukkajärven telttailualueen viereiseltä parkkipaikalta. Tuo Haukkajärven telttailualue on ilmeisesti viralliseen karttaan merkitty nimellä Haukanhieta. Parkkipaikkaa ennen löytyy erillinen parkkipaikka asuntoautoille, jos satut olemaan asuntoautolla liikenteessä.







Reitti alkoi todella hyväkuntoisella polulla. Leveä ja helppokulkuinen polku vei ensimmäisenä meidät Ruokejärveä edeltävälle näköalapaikalle. Paikassa oli kyllä todella hienot maisemat.


Alkupään polku


Karttaan merkitty Kaunis näköalapaikka, ennen Isoa Ruokejärveä


Kauniilta näköalapaikalta ennen Isoa Ruokejärveä


Pääsimme Isolle Ruokejärvelle ja sieltä löytyi ulkohuussi, nuotiopaikka ja puuvaja. Paikalla oli ihmisiä joten en kehdannut napsasta valokuvaa, mutta paikka oli täydellinen levähdyspaikka järven rannalla.


Mitä lähemmäs Helvetinkolua päästiin, sen jyrkemmäksi maisemat muuttuivat


Harvoin tulee Pohjanmaalla näin korkeita kallioita vastaan


Helvetinkolun nurkilla fysiikan laitkin kääntyivät ylösalaisin


Ihan kuin nousisivat maasta nämä jääpuikot


Ison Helvetinjärven päädystä


Iso Helvetinjärvi osittain vielä jään peitossa


Helvetinkolu


Saavuttiin Helvetinkolulle ja siellä oli todella paljon porukkaa ihastelemassa maisemia. Yllä oleva kuva ei kerro juuri mitään siitä miten vakuuttava tuo Helvetinkolu oikeasti on, mutta jos auttaa hahmottamaan niin Wikipedia kertoo näin "Helvetinkolu on 40 metriä pitkä, 38 metriä syvä ja vain pari metriä leveä sola, joka laskee jyrkästi Ison Helvetinjärven rantaan." 

Jos ei halua tehdä kovin pitkää lenkkiä mutta haluaa päästä ihailemaan Helvetinkolun maisemia, itäpuolelta Ruovesi/Virrat suunnasta pääsee erittäin lähelle kyseistä nähtävyyttä. Tutkaile karttaa tarkemmin tästä. Itäpuolelta pääset myös Helvetinportin kautta Helvetistä itään -kierrokselle. Kierroksen pituudeksi tulee noin neljä kilometriä eli oikein sopiva päiväreissu kauniine maisemineen.

Jos haluat lähteä Helvetinkolulta suoraa kohti Luomajärveä, lähde seuraamaan kylttiä "Helvetistä Itään - kierros".

Luoma kyltistä käännyttäessä polku muuttui pienemmäksi metsäpoluksi. Se sopi meille, sillä rauhallisempi ja koskemattomampi luontopolku oli se mitä alunperin toivoimme löytävämme. Punaiset merkit puissa polun varrella kertoivat että ollaan oikealla reitillä. Toki välillä ne punaiset merkit löytyivät maassa makaavasta kaarnasta, mutta merkki oli kuitenkin tallella.


Polku kohti Luomajärveä


Kansallispuiston kauneutta


Metsästä tulevan puron jäätaidetta


Polku kulki välillä pitkin kansallispuiston rajaa


Polun varrella pääsee väistelemään kaatuneita puita


Mäkistä maastoa riitti


Helvetinjärven kansallispuiston jotkut polut ovat osa Pirkan Taivalta

Helvetinjärven kansallispuiston läpi kulkee reitti E6 Pirkan Taival. Tämä reitti yhdistää Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistot ja pituutta tuolla reitillä on noin 350 kilometriä. Toivottavasti joskus saa jakaa kokemuksia tästä reitistä. 😁


Luomajärven telttailualueelle päästyämme vastassa oli melko paljon ihmisiä, joten päätimme jatkaa matkaa hieman eteenpäin. Rantaviivaa pitkin kulki polku jonka varrella törmättiin jonkun vanhalle nuotiopaikalle ja päätettiin jäädä siihen.




Täydellinen paikka avata kaasupullon hana retkikeittimelle ja evästää päivän energiat

Jälkiruokakahvin jälkeen matka saa jatkua

Real Turmat retkiruoat on muuten erittäin hyvän makuisia retkieväitä ja todella helppoja valmistaa. Ei tarvi lisätä kuin kuumaa (70-100 asteista) vettä valmiiksi merkittyyn viivaan. Tämän jälkeen pussissa oleva painatusalue kiinni ja antaa ruoan muhia itsekseen 8 minuuttia jonka jälkeen ruoka on valmis. Yhdestä pussista riittää energiaa varmasti moneksi tunniksi ja monelle kilometrille.

Jatkettiin matkaa rantaviivaa pitkin ja päästiin Luomanlahdelle. Täältä löytyi ulkohuussi ja keittokatos. Mahtava pysähdyspaikka.


Rannanpuolella keittokatos ja tässä takana puunsäilytys

Näkymä keittokatoksesta



Tässä voi grillata makkarat ..



.. ja tässä paistaa makkaroille vaikka paistinperunat 😉

Luomanlahdelta lähti jonkin näköinen pieni metsäautotie mikä haarautui myöhemmin hiekkatieksi. Tätä hiekkatietä pitkin käveltiinkin takaisin autolle. Matkaa Luomanlahdelta parkkipaikalle tuli noin 7 kilometriä. Kokonaisuudessaan matkan pituudeksi tuli 23 kilometriä johon aikaa kului 7,5 tuntia.


Pieni metsäautotie


Kaiken kaikkiaan erittäin mukava reitti.

Helvetinjärven plussia on ehdottomasti:

  • Hyvät värimerkinnät reiteillä
  • Hyvin hoidetut ulkohuussit
  • Hyvät keittokatokset ja tulentekopaikat
  • Kauniit maisemat havumetsäpainotteisessa ympäristössä


Helvetinjärven kansallispuisto oli Lauhanvuoren kansallispuistoon nähden haastavampaa maastoa mäkisyytensä vuoksi.
 
Erittäin lämpimästi voin suositella myös Helvetinjärven kansallispuistoa retkeilykohteeksi.

Ihanaa kevään jatkoa! 🌞

~Jenni 😊

Kommentit

Luetuin postaus

Kroatia - Split ja pieni kylä Stobrec

Lemmenjoen kansallispuisto

Lauhanvuoren kansallispuisto

Isojärven kansallispuisto

Hermoratahieronnasta apua mielelle ja keholle

Lemmenjoki - Mitä mukaan vaellukselle?

Jumissa

Arvosteltu vai Arvostettu?

Nopea lohikastike