Arvosteltu vai Arvostettu?



Maailma on aina ollut julma. Monesti tästä syytetään sosiaalista mediaa. Itse en usko että sosiaalinen media on lisännyt julmuutta. Se on vain tehnyt julmuudesta näkyvämpää ja helpompaa.
Miten helppoa onkaan anonyyminä arvostella ihan kaikkea. Eivät toki kaikki nimettöminä arvostele, monet tekevät sen ihan omalla nimelläänkin.

Ihmiset arvostelevat asioita mitkä on jollekin ihmiselle koko hänen elämä. Tai asioita mistä joku saa päivänsä ainoan syyn hymyillä. Kun tähän totutaan sosiaalisessa mediassa se on valitettavasti naurettavan helppoa tuoda jokapäiväiseen kanssakäymiseen. Onhan ihmiset toki aina arvostelleet toisiaan, mutta uskallan väittää ettei näin avoimesti ja matalalla kynnyksellä.

Tuntuu että arvostelu on vähän kuin säästä puhuminen. Miksi?



Arvostellaan ihmisen ulkonäköä ja omaisuutta. Vähätellään saavutuksia, elämässä koettuja asioita ja uskomuksia. Pilkataan ilmeitä, eleitä tai puhetyyliä.

Nämä arvostelut, vähättelyt ja pilkkaamiset eivät tee niin pahaa jälkeä ihmiselle jolle se on "ihan sama". Mutta kuinka monelle se on "ihan sama"? Pystytkö sanoa ihmisestä ulospäin että juuri häntä voit arvostella, vähätellä tai pilkata? Niinpä. Kenenkään ihmisen ei edes pitäisi pystyä sietämään tai käsittelemään tällaisia asioita.

Sanotaan että toiset ovat niin paksunahkaisia että mikään ei hetkauta. En usko tätä. Arvostelu, vähättely, pilkkaus ja halveksunta, kaikki nämä jättävät jonkulaisen jäljen ja kyllä, jopa niihin paksunahkaisiinkin. Koskaan ei voi tietää miten pahaa jälkeä pelkillä sanoilla, halveksuvilla katseilla tai ilkeillä teoilla voi saada aikaan.


"Eikä kenenkään todellisuudessa tarvitse hakea hyväksyntää muiden kustannuksella" 


Toivoisin niin kovasti että ihmiset ymmärtäsivät että jokainen on arvokas omana itsenään, ilman arvostelua. Eikä kenenkään todellisuudessa tarvitse hakea hyväksyntää muiden kustannuksella. Ei sun eikä mun. Kokeillaan! Ei paranneta koko maailmaa kerralla, mutta aloitetaan siitä tärkeimmästä. Arvokkuudesta.

Otetaan 30 päivän haaste ja ollaan arvostelematta toista ihmistä. Jos on tarve arvostella niin keksi jotain mukavaa. Jos et halua sanoa sitä ääneen niin ajattele mielessäsi. 

Jos tuntuu vaikealta niin aloita edes siitä että havaitset tilanteen milloin alat arvostella toista ihmistä.
Sen jälkeen kun tajuat että aiot arvostella jotakuta joko mielessäsi tai ääneen, lopeta. Ei haittaa vaikka lause loppuisi kesken, sitte se vaan loppuu. Jos olit sanomassa ääneen lauseen ja keskustelukumppani ihmettelee mitä tapahtui, kerro mitä tapahtui. Ei sen tarvitse olla salaisuus että haluat keskittyä omaan elämääsi etkä muiden ihmisten arvostelemiseen.


Toivon että jonain päivänä ihminen on toiselle ihmiselle arvokas <3

~Jenni



Kommentit

Luetuin postaus

Helvetinjärven kansallispuisto

Kroatia - Split ja pieni kylä Stobrec

Lemmenjoen kansallispuisto

Lauhanvuoren kansallispuisto

Isojärven kansallispuisto

Hermoratahieronnasta apua mielelle ja keholle

Lemmenjoki - Mitä mukaan vaellukselle?

Jumissa

Nopea lohikastike