Syksystä kesään



Ompa ihanaa että on satanut lunta edes sen verran että maa muuttui valkeaksi. Ainakin Tampereella.

Syksy on nimittäin tuntunut jatkuvan ikuisuuden vaikka lunta on aina välillä tullut myös Länsi-Suomeen. Monet ihmiset tykkäävät syksystä kun tulee pimeä ja saa polttaa kynttilöitä. Pikkuhiljaa olen itsekin alannut pitämään syksystä. Välillä. Jos on lämmin. Ja jos on on ollut kunnon kesä, eikä syksy kestä liian kauan. 😁


Syksyn pimeä kauneus

On totta että syksyllä on erittäin kauniit värit kun ruska on parhaimmillaan. Syksy myös tuoksuu hyvältä. Kynttilöillä saa luotua ihanan lämmintä tunnelmaa pimeisiin syysiltoihin. Saa kaivaa kaikki lämpimät villapaidat kaapista ja muistella miten kylmällä ilmalla kannattikaan pukeutua.

Pari vuotta takaperin oli erittäin trooppinen kesä ja tämä näkyi myös syksyn säässä. Syksy oli pimeä mutta lämmin. Ilmankosteus oli todella korkea. Tuntui kun olisi kävellyt pitkin trooppisen Thaimaan katuja.



Viimeisiä syyspäiviä



Talven lumo

Itse olen täysin kevät- ja kesäihminen, mutta kun on talvi niin kaipaan lunta. Suomessa on aivan täydellinen talvi kun sataa lunta, kinokset on korkeat ja puut notkuu lumen painosta. On hiljaista ja luonto nukkuu. Nämä asiat tekevät talvesta lumoavan.

Täydellisenä talvipäivänä aurinko näyttäytyy muutaman tunnin ja illalla saa ihailla tähtikuvioita sekä revontulia.

Alkutalvessa parasta on ne isot "jalkarättihiutaleet".
Lapsena kun odotti talvea, toivoi illalla nukkumaan mennessä että aamulla maa olisi valkoinen. Aamulla kun avasi silmät ja  juoksi ikkunalle, maa olikin valkoinen ja hervottoman kokoiset lumihiutaleet jatkoi leijailua maahan. Juoksujalkaa ulos, kasvot kohti taivasta, suu auki ja lumihiutaleita metsästämään. Täydellistä. Kakskymmentä vuotta myöhemmin tunne on edelleen sama. Toki reaktio tähän ilmiöön on hieman muuttunut. 😄
Nykyään jää vaan lumoutuneena tuijottamaan leijailevia hiutaleita.



Viime talven kinoksia


Hyvänolon kevät

Kevät tulee yleensä vähän salaa. Jonain päivänä vaan yhtäkkiä huomaa että aurinko alkaa lämmittää. Se luo itselleni täydellisen hyvänolon tunteen. Kesä on tulossa ja parasta on että se on kokonaan edessä.

Aurinko alkaa pikkuhiljaa sulattaa lunta. Edellyttäen että lunta on talvella satanut.
Jäät alkaa lohkeilla. Pilkkijöistä enää uhkarohkeimmat näkyvät järvellä. Yleensä tässä vaiheessa ihmettelee miten he ovat edes päässeet jäälle kun rannoilta kaikki jää on jo sulanut. Leskenlehtiä alkaa ilmestyä tienvarsiin. Tässä kohtaa muistaa olla jopa kärpäsistä onnellinen kun ne alkavat ryömiä kohmeina talvisuojistaan.
Puihin alkaa tulla pieniä vihreitä alkuja. Luonto alkaa värittämään itseään ja värit jos joku saa ihmisen hymyilemään.

Ravintolat ja baarit alkavat avata terasseja. Toiset puolestaan kaivavat terassimateriaalit talvisuojista esiin ja alkavat rakentaa. Kun ekat terassit aukeaa ja/tai valmistuu, porukka lähtee pikimmiten avaamaan terassikautta. Yleensä tässä vaiheessa on päällä vielä täydellinen talvivarustus. Tuleva kesä on pakko toivottaa tervetulleeksi ja jos se vaatii hanskat, pipon ja kaulahuivin niin sitten se vaatii. Talvitakit kuitenkin vaihtuu pitkähiaisiin paitoihin samassa lämpötilassa missä syksyllä kaivettiin villapaitoja kaapista. Eli yllättävän nopeaa ensimmäisen lämmittävän auringonsäteen jälkeen.



Kevään ensimmäisiä heräämisen merkkejä



Tuoksuva kesä

Kesän ja kevään välillä on hiuksen hieno ero. Joskus kevät saattaa olla jopa enemmän kesä kuin itse alkukesä. Sanotaan että kesä alkaa kun vuorokauden keskilämpötila on kymmenen asteen yläpuolella. Monesti keväällä on lämpötila ollut lähellä 20 astetta, mutta juhannusta on valvottu pakkasasteissa.

Kesä on ihana vuodenaika. Kaikki herää henkiin. Itselleni varma kesän merkki on kukkivan tuomen tuoksu. Muita kesän tuoksuja on muun muassa märkä asvaltti, vastaleikattu nurmikko ja hakkuualueen pihkaiset puut. Pelkästään näistä kirjoittaminen saa hymyn kasvoille.

Kesässä aivan parasta on lämpöiset sadekuurot ja kauniit ukkosmyrskyt.
Toki paahtava aurinko on ykkössijalla.



Lauhanvuoren kansallispuisto on kesällä kauneimmillaan






Kiitos että muistelit kanssani hetken Suomen kauniita vuodenaikoja. Aika-ajoin ne laittaa hieman ahdistamaan ja silloin kannattaa muistella juuri niitä parhaita muistoja.
Nousiko mieleesi joku erityinen muisto joltain vuodenajalta? Odotan innolla mihin vuodenaikaan kyseinen muistosi liittyy.


-Jenni

Kommentit

Luetuin postaus

Helvetinjärven kansallispuisto

Kroatia - Split ja pieni kylä Stobrec

Lemmenjoen kansallispuisto

Lauhanvuoren kansallispuisto

Isojärven kansallispuisto

Hermoratahieronnasta apua mielelle ja keholle

Jumissa

Lemmenjoki - Mitä mukaan vaellukselle?

Arvosteltu vai Arvostettu?

Nopea lohikastike